Däck till MC & Cykel

Motorcyklar har inga speciella regler när det gäller däck, utan har tillåtelse att köra på det som köraren finner bäst till underlaget.


Dubbdäck är dock en rekommendation under vintern, då dubbarna är en förutsättning för att ens kunna framföra ett tvåhjuligt fordon på is och snö utan större risker. Dubbdäck till MC är inte så vanliga i butik, men finns oftast att beställa på mer välsorterade återköpsställen för däck.

Håller din cykel måttet?

Finesserna på cyklar blir bara fler och fler för varje säsong, och de senaste årens stora trend har blivit att ställa bilen, övervinna snödrivor och isiga cykelbanor och istället trampa sig igenom hela vinterhalvåret.


För att klara sig utan vurpor och större missöden är ett tips att skaffa dubbdäck till cykeln, en marknad som har växt otroligt mycket på senare år. Bra och erkända tillverkare är bland annat Nokian och Continental.


Fördelen med dubbdäck är precis som på bilar att du får bättre fäste när det är isigt, men i snömodd hjälper det föga. Viktigare är då att du har breda däck som kan forcera snön och ta sig fram på spåriga vägar.


Största nackdelen med dubbdäck till cykel är att det blir mer tungtrampat, speciellt om det är barmark. Men samtidigt bör man hålla hastigheten nere när det råder vinterväglag för att minska risken för olyckor, och säkerhet kommer alltid före snabbhet!

Visste du att?