Vinterdäck

Vinterdäck är däck anpassade för ett kallare klimat med vinterväglag – det vill säga snö och is. Man brukar dela in vinterdäck i två kategorier – dubbade och odubbade (se även rubriken Dubbdäck) där dubbade bäst passar på hal is och odubbade när det är snö och rå is.

Dubbdäck

Klimatet skiljer sig mycket mellan norra och södra Sverige, och det gäller att anpassa däcktyp till väglaget. Avgörande för en säker körning är hur man som förare framför fordonet, och vilken säkerhetsutrustning bilen har. Vinterdäck har som minimum ett mönsterdjup på 3 millimeter enligt svensk lag, men redan vid 4-5 millimeter börjar däcket förlora sina viktiga egenskaper för halt väglag.


Viktigt är att man måste ha samma typ av däck på alla fyra hjulen, och kör man med släp måste denna också ha samma däck. Det går alltså inte att ha vinterdäck på bilen och sommardäck på släpet eller tvärtom. Inte heller dubbade däck får användas tillsammans med vanliga vinterdäck.


Ett alternativ till vinterdäck och dubbdäck är sommardäck försedda med snökedjor, men sommardäckets gummiblandning består till stor del av syntet och är därför sämre rustade för kyla än vinterdäcket. Vinterdäcket innehåller istället en större mängd naturgummi, som tål kyla och håller sig mjuk och smidig även under de bistraste vinterdagarna.

Visste du att?